Міучче Прада, улюблениці молодих інтелектуалів - 73

Незаперечний факт, що ім'я Міучче Прада - це символ досконалої і прогресивної моди.

Але що ми знаємо про її життя до того, як вона стала управляти Prada?

Чи знаєте ви, що вона закінчила університет за фахом «політологія»?

Незважаючи на відсутність профільної освіти, дизайном одягу вона займається практично все життя.

Народилася Міучче в Мілані в 1949 році. Вона була молодшою ​​онукою засновника бренду Prada Маріо Прада. У той час компанія ще називалася Fratelli Prada, тобто «Брати Прада» і виробляла високоякісні валізи і сумки для мандрівників.

Коли Міучче було 9 років, дідусь помер і постало питання про те, кому керувати компанією. І хоча дідусь вважав, що жінці не місце в бізнесі, його син був абсолютно байдужий до цього бізнесу і керувати компанією довелося мамі Міучче, Луїзі.

Після закінчення університету, Міучча отримує докторський ступінь з політології та вступає в комуністичну партію Італії, щоб боротися за права жінок. І зараз феміністські ідеї Міучче присутні практично в кожній колекції Prada. В її уявленні жінка, яка любить красиво одягатися не обов'язково повинна виглядати як лялька. Вона стирає гендерні штампи в поданні про жіночої привабливості.

Ще один цікавий факт. Міучче планувала пов'язати своє життя з пантомімою і навіть п'ять років навчалася цієї майстерності. Деякий час вона навіть працювала мімом в театрі «Пікколо» в Мілані.

Її мати, Луїза Прада 20 років керувала компанією Prada, а в 1978 році її місце зайняла дочка. За словами Міучче: «Феміністки 70-х було вельми недоречно говорити про моду. Але я любила її, тому і зробила цей крок. Коли я тільки починала займатися управлінням Prada, всі ненавиділи мене за те, що я роблю. За винятком кількох розумних людей.»

В цей же час Міучче знайомиться з Патріціо Бертеллі та вони стають діловими партнерами. У 1987 році вони стають сімейною парою, у них народилися двоє синів. І саме за порадою Патріціо бренд Prada починає випускати не тільки сумки, але і одяг.

                 

Одного разу, Міучче відвідала фабрику з виготовлення військових наметів і парашутів. І це надихнуло її на створення рюкзаків і сумок з міцного чорного нейлону.

Це було нове слово в моді. Чорні сумки з нейлону Pocono без декору. Це був справжній виклик стереотипам про те, як виглядає розкіш в світі моди. Цю лінійку рюкзаків назвали «символом антістатусного статусу». А лаконічну чорну сумочку з нейлону, все ще можна придбати. Вона стала класикою бренду Prada.

      

Ви помічали, що логотип бренду не кидається в очі, як це часто зустрічається у люксових брендів, таких як Louis Vuitton, наприклад? Речі Prada відрізняються іміджем «зворотного снобізму». Ви навряд чи пригадаєте речі від Prada з великими логотипами, адже Prada воліють робити одяг для тих, хто і так їх знає.

     

На показі 1988 року в Мілані, будинок Prada показав колекцію жіночого одягу із заниженою лінією талії і вузькими ремінцями практично у всіх моделях. Критики сприйняли насторожено цю колекцію, але саме вона поклала початок успіху бренду в 90-і роки, коли Prada стала одним з впливових будинків моди. З тих пір одяг бренду асоціюють з розкішним, але простим і провокаційним стилем.

У 1992 році Міуччіе заснувала бренд Miu Miu, який повністю належить Prada. Свою назву бренд отримав на честь дитячого прізвиська Міучче - Мью. Сама Міучче так характеризує новий бренд: «Miu Miu створений для стильних і витончених жінок, які люблять випереджати модні тенденції». Цей бренд поєднує в собі витончено-грубувату елегантність з молодістю і бунтарством.

У другій половині 90-х бренд Prada остаточно закріпив своє місце на модному Олімпі. Критики тих років писали, що «стиль потворного шику» цього бренду на початку шляху демонстрував відверто непривабливі наряди, пізніше став більш сміливим і оригінальним. Тим самим модний будинок Prada став одним з найбільш концептуальних.

Зараз ми сміливо можемо сказати, Prada - бренд для модних інтелектуалів. У кожній колекції Prada обов'язково є річ, яка несе велике смислове навантаження.

Міучче першої в світі моди почала співпрацювати з художниками. У 2008 р і потім в 2018 році вона створювала колекції разом з Джеймсом Джином, відомим художником коміксів. Він же створює сценографію показів і розписує стіни в бутиках Prada. Незважаючи на те, що сама Міучче байдужа до коміксів, вона відчуває їх вплив на сучасність, і тому використовує в своїх колекціях.

                   

Зображуючи жінок в образі супергероїв на своїх футболках, Міучче висловлюється про права жінок. Як вона сама одного разу сказала: «Моя робота полягає в донесенні своїх думок за допомогою одягу».

Міучче співпрацює не тільки з художниками, а й з архітекторами. Тому її бутики в будь-якій точці світу не можу залишитися непоміченими.

                  

Також модний будинок Prada йде в ногу з сучасними технологіями. Ще в 2007 році саме Prada спільно з компанією LG випустили перший смартфон з повністю сенсорним екраном - LG Prada. І все це за півроку до презентації першого IPhone.

Більше про взаємодію Високої моди і високих технологій ви можете почитати в наших попередніх статтях.

У 2013 році вийшов фільм «Великий Гетсбі», в якому практично всі костюми розроблялися художницею по костюмах Кетрін Мартін у співпраці з Prada.

У фільмі «Готель Гранд Будапешт» Тільда ​​Суїнтон, Рейф Файнс Віллем Дефо в одязі і з валізками Prada.

За свою багаторічну кар'єру Міучче отримала безліч нагород. Вона неодноразово була названа кращим дизайнером жіночого одягу, в 2005 році увійшла в сотню найвпливовіших людей світу за версією журналу Time.

Forbs в 2013-му році вніс її в число найбільш стильних людей старше 50 років, а в 2014 вніс до списку найвпливовіших людей в світі на 75-е місце.

При цьому Міучче одна з небагатьох, хто спокійно ставиться до підробки своїх речей. Однак на пропозиції про колаборації з H&M або Topshop твердо відповідає ні. Просто їй не подобається погана копія гарної речі.

«Якби мені прийшла в голову геніальна думка про те, як зробити моду, яка коштує дешевше, але при цьому не є поганою копією чогось, я б, безумовно, поділилася нею зі світом».

         

Ось така вона, Міучча Прада.

Схожі статті

40 років модному будинку Michael Kors

40 років модному будинку Michael Kors

У Модного дому Michael Kors ювілей, 40 років з дня заснування. Це завжди було розкішне свято, навколо подіуму світові знаменитості в першому ряду і After Paty в модному клубі. Але під час карантину багато чого змінюється.

Dapper Dan - «король підробок»

Dapper Dan - «король підробок»

Dapper Dan, справжнє ім'я Деніел Дей, створював люксові колекції, змішуючи фірмові риси найвідоміших модних будинків Європи. У його колекціях одягу, аксесуарів і навіть оббивки для автомобілів логотипи Louis Vuitton, Fendi і Gucci використовувалися без дозволу цих марок.

Теги: Міучча Прада, Prada 73, фемінізм, бренд, висока мода, високі технології, сумка Prada, бренд Prada, люксовий бренд

4530 Ткани и Фурнитура © 2024